Lépcső

Tradicionálisan fontos és megbecsült helye van egy falépcsőnek a lakásban. Nem csupán egyszerű eszköz két szint magasságkülönbségének áthidalásához, hanem akár a ház díszévé is válhat egy keményfa lépcső a hozzá megfelelően kiválasztott korlát segítségével. A pihenő nélkül készült negyed- vagy félfordulós húzott falépcső még szűk térben is kényelmes és biztonságos megoldás. Látványos szép konstrukció a falépcsővel körbefutó kazettás falburkolat. A karfák, oszlopok és korlát rudak bő választékával sokféle egyéni ízléshez, stílushoz tudunk lépcsőt gyártani. A korlát készülhet fából fémből illetve kovácsoltvasból is. A lépcső és a korlát anyaga és formája az egyszerűtől az extravagánsig terjedhet.

Falépcső alapanyagok:

A lépcső Felülkezelés: uv álló páccal színezve, selyemfényű "speciális" csúszásgátló adalékanyagot tartalmazó lépcsőlakkal felületkezelve

Lépcső szerkezet:

 

Falépcső

Kétféle szerkezetű falépcső létezik:

Nyergelt falépcső: pofafái, amik a tartószerkezet teherhordó elemei alulról támasztják meg a járólapokat, hasonlóan a véset pofafás lépcsőhöz. A szerkezet fenyőből illetve keményfából készül. A lépcsőlap a fallal nem érintkezik, attól 2-3,5 cm távolságra van.

Vésett pofafás falépcső: pofafái, amik a tartószerkezet teherhordó elemei, oldalról fogják közre a járólapokat. A lépcsőlap szélei a pofafában kialakított fészekben ülnek. Készíthető teljesen zárt és homloklapos kivitelben. A lépcső tartószerkezet fenyőből ill. keményfából készül.

A pofafákat a födémhez és a falakhoz rögzítjük, a padlóhoz általában ragasztjuk.

Mindkét lépcsőtípus stabil nem recseg és nyikorog.

Lépcső készíthető teljesen zárt kivitelben is. A lépcső alkatrészeit minden oldalról felületkezeljük a vetemedés és feszültségek kiküszöbölése érdekében.

A biztonságos lépcső

A kisgyermekek nagyobb biztonsága érdekében a lépcsőkön akár alul és felül is illeszthető hozzá biztonsági gyermekajtó. Így a gyerekek számára is biztonságos fa lépcső készül Két szomszédos lépcsőlap közötti távolság csökkentésére falécet kell erősíteni és így megakadályozni, hogy gyermek feje két lépcsőlap közé szoruljon. A korlát oszloptávolságának megválasztásánál is igazodunk a megrendelő igényeihez.

Fémvázas lépcső burkolása

A lépcsőlap 4 cm, az előlap 2 cm vastag. Kialakítható belőle nyílt esetleg zárt lépcső is.

Betonlépcső burkolása

Új betonlépcső készítése előtt tájékozódjon a fából készült, önhordó lépcső szerkezetek nyújtotta lehetőségekről! Ezek ár, kényelem és biztonság tekintetében kiváló alternatívát nyújtanak, ezenkívül sokkal esztétikusabbak is. Az árakat befolyásoló tényező a betonlépcső minősége, a lépcső elhelyezkedése valamint egyéb speciális körülmények. 

A betonlépcső burkolási technikája megegyezik az alaptípusú tömörfa lépcső esetén használt módszerrel. Fa - fal kapcsolatnál szükségszerűen néhány milliméter szerelési hézag mutatkozhat a falak egyenességétől függően. Természetesen a betonlépcső fa lépcsőlap segítségével történő borítása esetén is beépíthetünk látványos korlát, karfa és oszlop elemeket.